Ryż dziki pochodzi
z Ameryki Północnej. Jest ciemnobrązowy, posiada orzechowy zapach, a w
smaku jest bogatszy niż ryż siewny. W kuchni stosuje się go jako dodatek
do ryżu białego. Znakomicie komponuje się w daniach kuchni orientalnej
podkreślając smak drobiu, ryb, egzotycznych sałatek.
Sposób przygotowania: ryż gotować w proporcji 1:4 (1 szklanka ryżu na 4 szklanki wody) przez 45-50 min, odcedzić, przepłukać wodą.
masa netto: 250g
składniki: dziki ryż (Zizania aquatica)
wartość odżywcza w 100g:
• wartość energetyczna: 1555kJ/ 371kcal
• tłuszcz: 0,9g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2g
• węglowodany: 77,7g
w tym cukry: 1,3g
• białko: 12,9g
• sól: 0,012g
Produkt rolnictwa ekologicznego.