Miody Manuka zawierają
aktywny składnik (uzyskiwany w procesie wytwarzania przez pszczoły
miodu z nektaru zebranego z kwiatów krzewu Manuka rosnącego w Nowej
Zelandii): methylglyoxal (MGO),
który jest odpowiedzialny za właściwości antybakteryjne miodu. Składnik
ten jest obecny we wszystkich miodach, jednak występuje na ogół w
ilości 0- 10mg/kg, natomiast w miodach Manuka osiąga stężenie 100-
1000mg/kg.
Miód
Manuka wyjątkowo korzystnie wpływa na poprawę i utrzymanie dobrego
stanu układu pokarmowego, wspomaga działanie układu odpornościowego,
dobrze wpływa na kondycje skóry.
Miód Manuka spożywa się jak każdy inny miód: bezpośrednio lub jako słodzik do napojów, deserów, wypieków. Najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2- 3 łyżeczek.
MGO 250+ oznacza, że kilogram miodu zawiera co najmniej 250mg methylglyoxalu.
składniki: miód z kwiatów krzewu Manuka 100%
wartość odżywcza w 100g:
• wartość energetyczna: 1400kJ/334,4kcal
• tłuszcz: 0,0g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0g
• węglowodany: 81,2g
w tym cukry: 81,2g
• błonnik: 0,0g
• białko: 0,3g
• sól: 0,04g