BIO Chleb bananowy mieszanka bezglutenowa. Ekologiczna mieszanka Banana Bread Mix do przygotowania chlebka bananowego. Produkt bezglutenowy, wegański.
Składniki: 210 g bananów (ok. 2 sztuki), 15 ml mleka (wody lub napoju roślinnego), 30 ml oleju lub stopionego masła, jajko (opcjonalnie)
Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik do 165°C (z termoobiegiem) lub 180-185°C (bez termoobiegu). Przygotować naczynie do pieczenia (10 x 20 cm lub 12 x 24 cm) - delikatnie je natłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. W misce rozgnieść banany, następnie dodać, mleko, olej, opcjonalnie jajko i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać mieszankę na chleb bananowy i mieszać aż składniki się połączą. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej brytfanny i piec 50-60 min., aż do momentu, gdy włożona w środek chlebka wykałaczka (lub drewnianego patyczka) będzie czysta.
masa netto: 300 g
składniki: cukier kokosowy*, mąka owsiana bezglutenowa*, skrobia z tapioki*, mąka lniana*, proszek do pieczenia* (skrobia kukurydziana*, regulator kwasowości: kamień winny, środek spulchniający: wodorowęglan sodu), cynamon cejloński w proszku*, środek spulchniający: soda oczyszczona, sól, wanilia Bourbon w proszku* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
wartość odżywcza w 100g:
wartość energetyczna: 1577 kJ/ 373 kcal
tłuszcz: 3,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,6 g
węglowodany: 75 g w tym cukry: 46 g
błonnik: 6,1 g
białko: 7,0 g
sól: 0,93 g
Może zawierać śladowe ilości orzeszków ziemnych, orzechów i sezamu.
Produkt rolnictwa ekologicznego.