Olejek eteryczny / balsam styraksowy **Styrax / Styrax benzoe** 10ml*PRANARÔM*

producent: PRANARÔM

Kod produktu: 5420008506031

Cena: 24.95 zł brutto

Ilość:

w magazynie: 18

Inne produkty firmy PRANARÔM
Olejek styraksowy pozyskiwany jest z żywicy styrakowca benzoesowego- drzewa rosnącego w tropikalnych lasach Azji Wschodniej i Indii. Żywicę pozyskuje się z nacięć kory w charakterystyczne, skośne paski. Obecnie żywicę wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym ale znana jest także w medycynie naturalnej (np. nalewka).  
Stanowi główny składnik kadzideł w prawosławnych cerkwiach (przy spalaniu wydziela słodko- korzenną woń). 

Sposób pozyskiwania: destylacja parą wodną z żywicy. 
Działanie wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej: 
Właściwości: przeciwbakteryjne
                      przeciwskurczowe 
                      antydepresyjne 
                      uspokajające  
                      afrodyzjak 
Stosowaniepolecany (++++) / nie stosować: (-) / zachować ostrożność: (!)
                   - doustnie (-)
                   - na skórę (++++)
                   - dyfuzja (++++) 
Sposób użycia
zewnętrznewcierania miejscowego w zmienioną chorobowo skórę (po zmieszaniu z olejem                         nośnikowym)
wewnętrznie: niewskazany  
Wskazania: schorzenia układu oddechowego, problemy z krążeniem, choroby skóry egzema,                      łuszczyca, trudno gojące się rany
Środki ostrożności
działanie uczulające na drogi oddechowe, żrące na skórę, oczy 
- przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci 
- nie używać w czasie ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 3- go roku życia 
  (bez konsultacji lekarskiej lub farmakologicznej) 
- nie stosować u osób z padaczką 
- używanie olejków nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia 
Opis olejku powstał w oparciu o publikacje książkowe z dziedziny aromaterapii.
Nie stanowi on porady ani zalecenia wydanego przez lekarza.
Jeżeli chcesz używać olejków w celach leczniczych zasięgnij porady lekarza.
Zachęcamy do szukania informacji o działaniu oraz właściwościach
olejku styraksowego na ogólnodostępnych stronach w internecie.
POWRÓT