Olejek oreganowy pozyskiwany z rośliny pochodzącej z basenu Morza Śródziemnego. Jego liście i kwiaty są doskonałą przyprawą poprawiającą trawienie (głównie w kuchni włoskiej i hiszpańskiej).
składniki: olejek oreganowy* (Origanum compactum Benth.) 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
sposób pozyskiwania: destylacja parą wodną z górnych części kwitnących pędów
właściwości: przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, grzybobójcze, wzmacnia i stymuluje system immunologiczny, naturalny antybiotyk
stosowanie: polecany (++++) / nie stosować: (-) / zachować ostrożność: (!)
doustnie (++++)
na skórę (+)
dyfuzja (-)
sposób użycia: zewnętrznie: do wcierania (po rozcieńczeniu w oleju przewodniku) na infekcje skórne, bez rozcieńczania na spodnią stronę stóp; wewnętrznie: 1 krople 2 razy dziennie z miodem, oliwą lub na kostkę cukru, jako przyprawa do potraw
wskazania: infekcje oddechowe, problemy trawienne, bakteryjne zapalenie płuc, zakażenia bakteriami: helicobacter pylori, staphylococcus, escherichia coli, pasożyty
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Środki ostrożności: przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, nie używać w czasie ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 6- go roku życia (bez konsultacji lekarskiej lub farmakologicznej), używanie olejków nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia. Opis olejku powstał w oparciu o publikacje książkowe z dziedziny aromaterapii. Nie stanowi on porady ani zalecenia wydanego przez lekarza. Jeżeli chcesz używać olejków w celach leczniczych zasięgnij porady lekarza. Zachęcamy do szukania informacji o działaniu oraz właściwościach olejku oreganowego na ogólnodostępnych stronach w internecie.