Olejek cytrynowy pozyskuje się z owoców drzewa cytrynowego pierwotnie porastającego rejony Azji Południowo- Wschodniej a obecnie uprawianego w krajach basenu Morza Śródziemnego, Stanach Zjednoczonych, Argentynie i Brazylii. Jest jednym z najbardziej wszechstronnych owoców wykorzystywanych w medycynie naturalnej.
składniki: olejek cytrynowy* (Citrus limon) 100% (*certyfikowany składnik ekologiczny)
sposób pozyskiwania: wyciskanie na zimno ze skórki cytryny
właściwości: antybakteryjne, antyseptyczne, przeciwwirusowe, oczyszczające, odkażające, wzmacniające odporność, pobudzające
stosowanie: polecany (++++) / nie stosować: (-) / zachować ostrożność: (!)
doustnie (++++)
na skórę (++++ !)
dyfuzja (++++)
sposób użycia: zewnętrzne: do masażu, kąpieli, kompresów i inhalacji, miejscowo wcierać w zmienioną chorobowo skórę (po zmieszaniu z olejem z orzechów laskowych), wewnętrznie: doustnie 1- 2 krople 3 razy dziennie dodane do miodu, cukru, oliwy lub pod język
wskazania: w osłabieniu, zmęczeniu, przy problemach z koncentracją (ożywia i pobudza), łagodzi lęki i napięcia (depresja), przy problemach i stanach zapalnych skóry (wysypki, trądzik, czyraki, opryszczka, przebarwienia), w przypadku ukąszeń przez owady łagodzi swędzenie, jako środek dezynfekujący i odświeżający (lodówki, szafki kuchenne), w kuchni jako środek zapachowy i smakowy
Produkt rolnictwa ekologicznego.
Środki ostrożności: przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci, nie używać w czasie ciąży i karmienia piersią oraz u dzieci poniżej 6- go roku życia (bez konsultacji lekarskiej lub farmakologicznej), używanie olejków nie zastąpi zbilansowanej diety i zdrowego trybu życia. Opis olejku powstał w oparciu o publikacje książkowe z dziedziny aromaterapii. Nie stanowi on porady ani zalecenia wydanego przez lekarza. Jeżeli chcesz używać olejków w celach leczniczych zasięgnij porady lekarza. Zachęcamy do szukania informacji o działaniu oraz właściwościach olejku cytrynowego na ogólnodostępnych stronach w internecie.