W stanie płynnym miód akacjowy
ma barwę jasno- słomkową do zielonkawej. Niekiedy może być
nawet bezbarwny, w związku z czym uważany jest za najjaśniejszy
ze wszystkich miodów. Po skrystalizowaniu przyjmuje zabarwienie
od białego do kremowożółtawego.
Odznacza
się delikatnym, lekko mdłym aromatem, w smaku zaś jest słodki, delikatny i lekko
kwaskowaty.
Jest cenną odżywką regeneracyjną w stanach zmęczenia
fizycznego i umysłowego. Ze względu na delikatny smak i
aromat oraz odpowiednią konsystencję jest popularnym środkiem
słodzącym do wielu potraw, napojów, a zwłaszcza do deserów.
Jest szczególnie lubiany przez dzieci, dlatego poleca się
go w miejsce cukru do słodzenia posiłków.
Miód akacjowy jest ceniony
jako środek wspomagający leczenie schorzeń nerek i układu
moczowego, zalecany jest także w chorobach przeziębienia,
a zwłaszcza w towarzyszących im stanach zapalnych górnych
dróg oddechowych, poleca się go przy bezsenności, a także
w celu złagodzenia objawów zmęczenia, znużenia i wyczerpania
organizmu.
Podobnie, jak inne odmiany miodu,
można go stosować w chorobach skóry. Przykładanie miodu
akacjowego na rany powoduje ustępowanie zakażenia.