Pektyna otrzymywana z pulpy jabłkowej oraz skórek owoców cytrusowych.
W kwaśnym środowisku, pektyna wykazuje właściwości żelujące, przyczyniając się do zagęszczania cieczy. Pektyna amidowana wymaga mniejszego dodatku cukru.
W jej skład wchodzi błonnik, który zaliczany jest do grupy błonników rozpuszczalnych.
Pektyna to wspaniały środek żelujący do domowych dżemów owocowych, marmolad i galaretek, soków owocowych, a także nadzień stosowanych w słodkich deserach. Może być również stosowana do napojów mlecznych, napojów owocowych oraz ketchupów.
Sposób użycia: Do owoców gotowanych z dodatkiem pektyny cukier dodajemy gdy owoce są całkowicie miękkie.
Porcja na 2 kg owoców i 1 kg cukru.
masa netto: 150g
składniki: pektyna amidowana 100%
Może zawierać alergeny: zboża zawierające gluten, orzechy i sezam.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
producent:
BATOM.PL Józef Leśniak
ul. Fieldorfa- Nila 17
31-209 Kraków
Polska
tel.: +48 12 626 00 70 www.batom.pl