Dostępne przez cały rok kiełki soi
oprócz białka zawierają wiele innych, korzystnych dla organizmu
mikroelementów takich jak: fosfor, żelazo, wapń czy potas. Jako jedne z
nielicznych produktów kiełki soi bogate są także w fitozwiązki, które
hamują wzrost komórek nowotworowych i zmniejszają możliwość wystąpienia
raka piersi i raka narządów rodnych u kobiet. Pomocne są także podczas
odchudzania.
Mówi się, że kiełki są witaminową bombą. I nie bez powodu. Podczas kiełkowania zmagazynowane w nasionku składniki zamieniane są na łatwo przyswajalne przez organizm substancje- witaminy i minerały, odżywcze białka, enzymy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Kiełki są kopalnią cennych składników odżywczych a przy tym prawie nie mają kalorii. Można dodawać je do sałatek, zup, twarożku, posypywać nimi kanapki. Najlepiej jeść je na surowo bo wtedy są najwartościowsze. Tylko kiełki roślin strączkowych trzeba sparzyć wrzątkiem.